Här är BMW:s nya elbil – iX3 lanseras under 2020

Lotta Hedin

Lotta Hedin

20 dec 2019

BMW X3 blir tillgänglig med tre olika drivlinor – förbränningsmotor, laddhybrid och som ren elbil – BMW iX3 som börjar produceras efter årsskiftet.

iX3 får en räckvisdd på över 440 km enligt preliminära WLTP-siffror och batteripacket rymmer 74 kWh. Andra intressanta fakta är att batteriet kan snabbladdas med en effekt på upp till 150 kW, och ombordladdaren tar 11 kW trefas. Elmotorn som driver på bakaxeln kan leverera 210 kW, och har ett vridmoment på 400 Nm.

Jämfört med BMW:s tidigare elmodeller har både drivlinan och batteriet gjorts om. I det nya systemet, som BMW kallar den femte eDrive generationen, är den elektriska motorn, systemelektroniken och växellådan sammanförda i en modul, vilket enligt BMW ger en betydligt lägre vikt och större flexibilitet och också gör bilen mer energieffektiv.

Batterierna är av typen NMC-811, och företaget har reducerat andelen kobolt i batterierna med två tredjedelar. Den kobolt och litium som används har för första gången köpts direkt av BMW för att sedan lämnas över till battericellsproducenten, helt i linje med den nya ansvarsstrategi som BMW tidigare gått ut med.

BMW börjar nu även att redovisa sina elektrifierade modellers klimatavtryck, från råvaruupphandling till användning: ”Det ”verkliga” ekologiska fotavtrycket hos elektriska bilar har ibland ifrågasatts, särskilt på marknader som fortfarande har en låg andel grön el i det offentliga elnätet.” Skriver BMW.

”Kartläggningen har visat att BMW iX3 har mer än 30 procent mindre avtryck jämfört med en BMW X3 sDrive 20d baserat på den genomsnittliga europeiska elförsörjningen. Om fordonet laddas med grön el är avtrycket cirka 60 procent mindre. ” skriver BMW.

BMW iX3 ska lanseras under 2020. Sedan väntar BMW i4 och BMW iNEXT, som kommer bygga på samma femte generations e-Drive system som iX3 och som ska lanseras under 2021.

Något pris för iX3 har BMW ännu inte släppt.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!