Här laddas elbilarna direkt ur trottoaren

Carl Undéhn

Carl Undéhn

8 maj 2024

För ett och ett halvt år sedan visades en intressant lösning för att ladda elbilar i städer. Tyska Tank GmbH, ett dotterbolag till Rheinmetall som annars är en stor vapentillverkare, hade tagit fram små boxar med uttag för laddning som placeras direkt i trottoaren. Genom det sparas plats i de ofta redan trånga gatumiljöerna i många städer då det inte behövs någon laddstolpe. Lösningen är dessutom tänkt att kopplas direkt till elledningarna som ofta går under gatan för belysning och annat.

Nu har de första så kallade ”kantstensladdarna” installerats i tyska Köln. Hittills handlar det endast om två stycken och lika många ska tillkomma inom en snar framtid. De fyra ”kantstensladdarna” ska nu testas under verkliga situationer med målet att bygga fler både i Köln och andra städer.

– För oss har kantstensladdarna den stora fördelen att den kan användas i den befintliga infrastrukturen i det offentliga gaturummet. Tekniken är därför mycket mindre komplicerad än en konventionell laddstation, säger Ascan Egerer som är mobilitetsansvarig i Köln.

Fördelarna ligger alltså i enkel en platssparande lösning och enkel installation genom att använda redan tillgänglig infrastruktur under gatan. Men någon snabbladdning är det av just de anledningarna inte tal om. Som mest 22 kW är laddeffekten som det går att klämma ur ”kantstenen”.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: