Teslaägarnas mardröm: Höga reparationskostnader för till synes enkla plåtskador

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

19 jan 2015

Den som äger en Tesla kan räkna med höga kostnader för att laga enkla plåtskador, bland annat eftersom bilen är byggd av aluminium i stället för stål. Auktoriserade verkstäder måste också spendera stora belopp på utbildning och specialverktyg och en enda popnit kan kosta flera hundra kronor, framgår det av Teslaägares inlägg på diskussionsforum.

”Baserat på dessa och flera andra liknande rapporter verkar det som om ett litet barn med ett baseballträ skulle kunna totalförstöra en hundratusendollars Tesla Model S på omkring 30 sekunder med några välplacerade slag,” skriver Green Car Reports efter att ha gått igenom inlägg på Tesla Motor Club.

Vad som beskrivs som en ”mindre skrapskada” på en bakpanel uppskattades till exempel kosta 11 000 dollar, närmare 90 000 kronor, att åtgärda – men då ingick en avgift på 155 dollar för att säkerställa att batteriet behöll laddningen under reparationsarbetet.

En ”mindre, men lång, repa” uppskattades till 10 000 dollar att reparera.

En av anledningarna till de höga kostnaderna  i jämförelse med vanliga bilar uppges vara det faktum att karossen består av aluminium, ett material som är betydligt svårare att arbeta med än stål. Detta var något som en Teslaägare fick erfara efter en krock som orsakade skador på vänster framsida. Räkningen hamnade till slut på över 20 000 dollar eftersom bara själva arbetet tog 92 timmar – detta trots att skadan inte var allvarligare än att bilen kunde köra från olycksplatsen för egen maskin.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: