Investerare kan rädda Volta Trucks från konkurs

Carl Undéhn

Carl Undéhn

23 nov 2023

I förra månaden ansökte den svensk-brittiska uppstickaren Volta Trucks plötsligt om konkurs. Deras första modell, en 16-tonsversion av företagets eldrivna lastbil Volta Zero, var då just på väg att börja levereras till kunder i Europa och Sverige.

Men när företaget som skulle leverera batterier till lastbilen, amerikanska Proterra Inc, ansökte om rekonstruktion tvingade det också Volta Trucks att ansöka om konkurs.

Men nu kommer uppgifter i brittisk media om att en av de som redan tidigare investerat stort i Volta Truck överväger att helt ta över företaget. Det handlar om Luxor Capitol Group som uppges vara intresserade av att köpa i alla fall den brittiska delen av företaget. Det skulle enligt Sky News innebära en räddning för de 600 anställda som arbetar för Volta Trucks där.

Vad ett eventuellt köp betyder för verksamheten som finns i Sverige framgår inte. Företaget grundades här 2019 och har sitt i Stockholm. Den tekniska verksamheten har däremot skett i Storbritannien och själva tillverkningen av Volta Zero görs av Steyr i Österrike.

Volta Zero är en med sin läng på 9,5 meter och en räckvidd på 20 mil en eldriven lastbil framtagen för transporter i städer. För det har den även en lågt placerad kabin i glas för att göra det lättare för föraren att se fotgängare och cyklister.

Innan företaget ansökte om konkurs hade det enligt Volta Trucks kommit in 5.000 beställningar på Volta Zero.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: