Jaguar visades upp i Norge – garanterad leverans nästa år

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

21 jun 2017

Än en gång fick vi åka till vårt kära grannland för att få beskåda nya spännande bilar. Norrmännens kärlek till elbilar (med vidhängande subventioner) gör att de får all ny spännande teknik först.

När Tesla Model S lanserades var det till Norge vi fick åka för att testa supercharging. För att få provköra Opel Ampera-e fick vi bege oss över gränsen, ett test som du läser i nästa nummer av Elbilen (i butik 4 juli).

I dag åkte vi dit för att få se Jaguars kommande elbil I-Pace. En crossover/suv med 90 kWh stort batteri, 50 mils räckvidd, fyrhjulsdrift, 0–100 snabbare än Model X (enligt tillverkaren) och en slimmad design som faktiskt blir bättre ju mer man studerar bilen.

Eventet i Norge riktade sig främst kunder som bokat bilen. I-Pace är den traditionella bilindustrins första svar på Teslas premiumbilar.

– Norge är det enda land i Norden som vi visar upp bilen i, sade Jaguars norska representant.

Skryt lagom, tänkte jag.

Sedan gick Giles Lenthall, produktchef, upp på scenen.

– Vi ser två stora trender, det ena är elektrifiering och det andra är efterfrågan på SUVar, sade han.

– Och I-Pace är en kombination av båda dessa trender.

Nu börjar elbilstekniken sprida sig, enligt Lenthall.

– Vi kommer att se större förändringar i bilindustrin de kommande 15 åren än vad som skett de senaste 100.

Fler än de första enstusiasterna börjar efterfråga elbilar, enligt Giles Lenthall.

Succén med Jaguars suv F-Pace gjorde att man valde Jaguar och inte Landrover, som ingår i samma företag.

Bilen har flera designelement som är intressanta, bland annat en ”lufttunnel” som går från frontgrillen och över vindrutan, en ”omvänd” spoiler bak som inte pressar ner bilen utan tvärtom minskar luftmotståndet.

Att ladda det 90 kWh stora batteriet med snabbladdare på 50 kW kommer att ta ett par timmar. Därför ryktas det nu att Jaguar kommer att öka laddeffekten till 150 kW, men det var inget som vi fick bekräftat på visningen.

Enligt designchefen Matt Beaven kommer exteriören att hänga med till produktion, inklusive grillen, som man behåller från bensinvarianter.

– Elbilar behöver luftinsläpp för kylning, men det hade räckt med det nedre. Men vi behåller grillen eftersom det är ett signum för Jaguar, som börjar sätta sig, berättade Matt Beaven.

Det mesta börjar vara redo för produktion, som ska ske i Österrike. Men huruvida de kommer att visa  upp produktionsbilen på bilmässan i Frankfurt ville de inte säga.

Säkert är att bilen kommer att levereras till kunder i Sverige och Norge andra halvan 2018.

I vanlig ordning står de flesta bokningarna att finna i Norge. Där har 650 personer lagt depositionen på 10 000 kronor. I Sverige cirka 50 och i Danmark ett dussin. Jaguar har ännu inte tillkännagivit priset, men många bedömare tror att det kommer att ligga norr om 700 000 kronor.

IMG_2851 IMG_2850 IMG_2836 IMG_2831 IMG_2820 IMG_2821 IMG_2826 IMG_2829

 

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!