Klart idag: elbilsköpare måste ansöka om klimatbonus

Carl Undéhn

Carl Undéhn

31 jan 2023

I höstas meddelades hastigt att den tidigare klimatbonusen för elbilar togs bort efter den 8:e november.

Med endast en dag mellan beskedet och avskaffandet var det många som tog chansen att köpa en elbil under den sista dagen som klimatbonusen fanns kvar.

Det fanns däremot ett frågetecken kring själva utbetalningen. Tidigare hade klimatbonusen delats ut automatiskt ett halvår efter att en elbil registrerats in.

Ny har regeringen presenterat de nya regler som gäller för det stora antal elbilar som såldes under klimatbonusens sista dag.

De säger att den som då köpte en elbil måste ansöka om pengarna och bevisa att köpet skedde senast den 8:e november 2022. Endast bilar köpta eller beställda senast 8:e november 2022 har rätt att ansöka om klimatbonusen på upp till 70 000 kronor.

Ansökan ska lämnas in till Transportstyrelsen senast den 31:a maj 2024. Senast den 31:a mars 2024 måste bilen ha ställts på för trafik.

Med de långa leveranstider som elbilar ofta har idag kan det därmed finnas en liten risk att en köpt elbil inte hinner tas i trafik innan tidsfristen gått ut.

Om bilen både har köpts och ställts på den 8:e november 2022 eller tidigare behövs ingen ansökan skickas in.

”Dessa bilar kommer att hanteras enligt den tidigare ordningen där bonusen betalas ut till den som ställt på bilen om alla krav i förordningen om klimatbonusbilar är uppfyllda”, skriver regeringen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: