Kraftig ökning på beställningar av Volvos eldrivna lastbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

15 maj 2023

Sedan Volvo lanserade sin första eldrivna lastbil 2019 har tillverkaren breddat modellprogrammet till sex eldrivna modeller. Det har gett resultat och tidigare i år meddelade Volvo Lastvagnar att de är marknadsledande inom eldrivna lastbilar i både Europa och USA.

Siffrorna från första kvartalet i år visar också på en kraftig ökning i orderingången för tillverkarens eldrivna modeller. Jämfört med samma tidsperiod förra året ökade beställningarna med 141 procent.

Majoriteten av beställningarna ska ha kommit från Sverige, samt Nederländerna, Tyskland och Norge.

I rena siffror innebär det 486 ordrar på eldrivna lastbilar. Under årets tre första månader registrerades också 600 eldrivna modeller från Volvo med en vikt på minst 16 ton.

Totalt har det nu sålts 5 000 eldrivna Volvolastbilar i 40 olika länder, enligt tillverkaren. För att öka det antalet ytterligare trycker Volvo på behovet av bättre utbyggd laddinfrastruktur för eldrivna lastbilar. För det har Volvo bland annat inlett ett samarbete med Daimler och Traton, där bland annat Scania ingår, för att bygga 1 700 laddstationer för lastbilar och bussar i Europa till 2027.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!