Leapmotor hoppar över Sverige vid lansering i Europa

Carl Undéhn

Carl Undéhn

14 maj 2024

Det har kommit många nya elbilsmärken från Kina de senaste åren. Den som tycker att det varit för många får då här en god nyhet. För nu står det klart vilka marknader som koncernen Stellantis kommer lansera det kinesiska märket Leapmotor på senare i år. Och Sverige är inte en av dem.

Belgien, Frankrike, Grekland, Italien, Nederländerna, Portugal, Rumänien, Spanien och Tyskland är länderna där de Leapmotor börjar två modeller i höst. Den ena är Leapmotor T03, en stadsbil i samma storlek som Fiat 500e med med 108 hästkrafter och en räckvidd på 26,5 mil. Den andra lanseringsmodellen är elsuven C10 som kommer med bakhjulsdrift och 231 hästkrafter eller fyrhjulsdrift med 340 hästkrafter. Elmotorn som används väger endast 76 kilo, meddelade Leapmotor för Elbilen under bilmässan IAA förra hösten. Batteristorlek och räckvidd angavs inte, däremot att den nya plattformen har 800-voltssystem för snabb laddning.

Lanseringen sker med två modeller. Stadsbilen T03…

När den sistnämnda visades under bilmässan IAA förra hösten presenterades den som Leapmotors första “globala” modell och framtagen för lansering i bland annat Europa. Det var också kort efter IAA och Leapmotors stora närvaro där som koncernen Stellantis meddelade att investerade 1,5 miljarder euro i det kinesiska märket. Med det skulle Stellantis få 20 procent av Leapmotor samt rätten att sälja märkets modeller utanför Kina.

…och elsuven C10. Men ingen av dem kommer i alla fall till en början att säljas här.

– Den kinesiska offensiven är synlig överallt. Med den här affären kan vi dra nytta av den snarare än att bli offer för den, sa Stellantischefen Carlos Tavares efter att samarbetet presenterats.

Under de kommande tre åren vill Stellantis lansera minst en ny modell från Leapmotor i Europa om året. Om Sverige blir aktuellt för Leapmotor vid ett senare tillfälle är oklart.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: