Miljöaktivister vandaliserar Cybertruck med färg

Carl Undéhn

Carl Undéhn

13 jul 2024

Teslas pickup Cybertruck säljs inte här, men det är inget hinder för att genomföra en sommarturné genom Europa med den. Under stoppet i Stockholm kikade vi på den 5,68 meter stora bilen och vara intryck av den kan ni läsa om här.

Nu befinner sig Cybertruck i tyska Hamburg där den nu på lördagsmorgonen vandaliserades av miljöaktivister från gruppen “Letzte Generation” (Sista generationen). Två personer i varningsvästar hällde orange färg över bilen för att sedan rulla ut en banderoll med texten “Bepansrad in i katastrofen”.

Händelsen filmades och lades ut på gruppens konto på plattformen X. Där motiverades det med ”Sedan den 2 maj har SUV:en turnerat runt i Tyskland som en utställning som symboliserar hur de superrika hanterar den globala uppvärmningen: bepansrade i en lyxbil och på väg mot klimathelvetet”.

Letzte Generation kritiserar Cybertruck för att väga tre ton vilket ger den “en absurd hög energiförbrukning” vilket innebär ett “meningslöst slöseri som vi inte har råd med som samhälle”, skriver gruppen. Då plattformen X ägs av Teslas chef Elon Musk borde vi kunna räkna med en kommentar även från honom kring händelsen.

Enligt tyska medieuppgifter ska det handla om en färg som inte går att tvätta bort, i alla fall inte med vanliga metoder. Polis tillkallades till platsen och de båda aktivisterna väntas åtalas för skada av egendom.

Aktivistgruppen “Letzte Generation” har de senaste åren genomfört flera uppmärksammade aktioner där de blockerat stora vägar, tagit sig in på flygplatsområden samt hällt olika saker på målningar på museer.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: