Morgan visar koncept på eldriven trehjuling

Carl Undéhn

Carl Undéhn

7 dec 2023

Brittiska sportbilstillverkaren Morgan känner sig för i den eldrivna världen och visar nu ett koncept. Morgan XP-1 är en trehjulig eldriven sportbil med en minst sagt klassiskt utseende baserad på deras modell Threewheeler. Konceptet är alltså långt ifrån de futuristiska studier vi är vana att se från bilvärlden. Originalet byggs också efter en konstruktion som presenterades redan i början av 1900-talet.

Elmotorn levererar en effekt på 100 kW, eller 136 hästkrafter, och ett vridmoment på 340 Nm. Batteriet är också betydligt mindre än hos koncept från både andra koncept och de flesta av dagens elbilar.

33 kWh rymmer det, vilket ger trehjulingen med en vikt som enligt Morgan är omkring 700 kilo en räckvidd på 24 mil. Vilken effekt det går att ladda batteriet med framgår inte, men bilen ska ha snabbladdning och även tvåvägsladdning.

Morgan är tydliga med att det handlar om ett koncept och lovar ingen serietillverkning. Men ändå planeras tester under kommande två år, så någonting borde de ändå ha planerat för framtiden.

Morgan XP-1 är heller inte det första eldrivna konceptet av Threewheeler. 2016 visades en version med mindre batteri och svagare motor, men samma räckvidd på 24 mil.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: