Nästa steg i Teslastrejken: Unionen varslar om blockad

Carl Undéhn

Carl Undéhn

2 maj 2024

I oktober förra året inledde fackförbundet IF Metall sin strejk mot Tesla i Sverige, TM Sweden. Orsaken uppges enligt fakcet vara att de sedan flera år har försökt få Tesla i Sverige att teckna kollektivavtal. Utan resultat, vilket då lett till strejken som ursprungligen innefattade Teslas verkstäder på sju platser i landet.

Sedan dess har en rad andra fackförbund infört sympatiåtgärder. Senast i raden att nu varsla om strejk är tjänstemannafacket Unionen, Sveriges största fackförbund. Konkret handlar varslet om en blockad från 14:e maj av arbetet för de 600 anställda på över 40 orter i landet hos Dekra Industrial AB som genomför besiktningar för anordningar hos TM Sweden.

– Unionen kommer i alla lägen försvara den svenska kollektivavtalsmodellen. Sympatiåtgärder handlar om solidaritet. För att stötta IF Metall och för att öka trycket på Tesla att teckna kollektivavtal varslar Unionen nu om sympatiåtgärder på DEKRA Industrial AB, säger Martin Wästfelt som är förhandlingschef hos Unionen.

Tecknas inget kollektivavtal innan den tidsfristen löper ut den 14:e maj klockan 14 kommer arbetet från förbundets medlemmar ”blockeras” – det vill säga inte utföras.

– Det här kommer ytterligare försvåra verksamheten för Tesla. Vi bedömer att det är en lämplig första åtgärd för att öka trycket och få Tesla att inse det orimliga och omoderna i sin hållning, säger Martin Wästfelt i ett pressmeddelande.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: