Ny generation av Toyota Crown kommer med bränsleceller

Carl Undéhn

Carl Undéhn

13 nov 2023

Toyota är fortfarande ganska ensamma om att erbjuda en personbil med bränsleceller och vätgastank. Toyota Mirai står tillsammans med Hyundai Nexo för nästan all försäljning av vätgasbilar. Nu får de båda konkurrens från Toyota själv. Med en ny generation av lyxsedanen Crown kommer även den att erbjudas med bränsleceller.

Egentligen har Toyota antytt att deras satsning på bränsleceller från och med nu främst ska handla om tyngre fordon. Men det hindrar alltså inte den japanska tillverkaren montera in bränsleceller i Toyota Crown, en modell funnits sedan 1955 och nu är uppe i sin sextonde generation.

Drivlinan hos vätgasdrivna Toyota Crown är samma som hos dagens version av Mirai.

Drivlinan är samma som hos nuvarande generationen av Mirai. Det betyder 182 hästkrafter och ett vridmoment på 300 Nm. Utöver det sitter det ett litiumjonbatteri på 1,24 kWh i bilen. Det laddas genom bromsregenerering och fungerar som en buffert för när drivlinan pressas vid acceleration.

Hur stor vätgastanken är får vi inte veta, bara att den går att fylla på tre minuter. Räckvidden anges till 82 mil, vilket är en bra bit längre än den nuvarande generationen av Mirai som tar sig 65 mil på en tank

Toyota Crown säljs inte i Sverige och att versionen med vätgasdrift kommer leta sig hit är inte särskilt troligt.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: