Ny svensk uppfinning – takbox som kan rullas ihop

Carl Undéhn

Carl Undéhn

20 sep 2023

Twistboxes, en svensk idé på en ny typ av ihoprullbar takbox drar nu till sig uppmärksamhet på insamlingsplattformen Kickstarter. Enligt företaget uppstod idén vid synen av alla bilar med takbox på väg mot fjällsemester. Var förvaras alla dessa takboxar under större delen av året när de inte används?

Lösningen kan liknas vid en sovsäck. När boxen rullas ihop har den en diameter på 35 centimeter. När den vecklas ut och monteras på taket av en bil rymmer den ändå 520 liter, vilket är jämförbart med en större, traditionell box. Samtidigt är Twistboxes lättare och väger in på 22 kilo.

Botten utgörs av en flexibel stålplatta och konstruktionen ska gå att fästa på alla takräcken. Den patenterade designen ska ha utvecklats under fem år och genomgått flera ändringar av material på vägen. Valet landade till slut på PVC 1680D, ett vädertåligt material som ska kunna stå emot även svenskt vinterväder.

Dragkedjorna är vattentäta och uppges vara av samma typ som används på oljeplattformar. Tack vare dragkedjorna går det även att lasta in prylar från sidan. Konstruktionen beskrivs som stabil. Vid bromstester med last på 75 kilo i 80 km/h ska Twistboxes ha suttit fast på sin plats.

Ett paket med Twistboxes inklusive en väska att förvara den i går att förbeställa för 899 Euro nu, omkring 10.000 kronor.

Företaget har i skrivandets stund nått knappt 70 procent av målet att samla in 10.000 Euro på Kickstarter.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: