Då startar volymtillverkning av Tesla Semi

Carl Undéhn

Carl Undéhn

30 apr 2024

Lanseringen av lastbilen Tesla Semi blev försenad. Efter att den visades 2017 sköts tillvekrningen upp flera gånger för att till slut börja levereras i slutet av 2022. Men hittills är tillverkningen begränsad och leverereras endast på den nordamerikanska marknaden.

Så kommer det också fortsätta att vara fram till i alla fall slutet av nästa år. Då ska volymtillverking av Semi komma igång i den nya anläggningen som byggs vid Teslas Gigafactory i Nevada. Det meddelade Teslas fordonsingenjör Lars Moravy i samband med att rapportern för årets första kvartal nyligen presenterades.

Först 2026 ska lastbilen börja levererad till vad som kallas ”externa” kunder. Idag rullar en flotta med 21 Tesla Semi hos Pepsi i Kalifornien. Tre av dem deltog förra året i den amerikanska organisationen NACFE:s förbrukningstest av lastbilar i verkliga situationer.

Under första dagen kördes de tre Tesla Semi sträckor på mellan 60 och 87,7 mil, med kaddstopp hos Pepsi. Med ett batteri laddat till 95 procent på morgonen körde den ena av Pepsis Tesla Semi däremot en sträcka på 60,8 mil utan laddstopp. Större delen av tiden höll lastbilen en hastighet på närmre 100 km/h och när den kom tillbaka till depån fanns det kvar 1,66 procent i batteriet.

Om Tesla Semi även kommer till Sverige är oklart. När Teslas chef Elon Musk tidigare i år besökte företagets europeiska fabrik utanför Berlin öppnade han för möjlig tillverkning av Semi där. Några konkreta detaljer om när det skulle kunna ske gavs inte.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: