Nytt däck ska ge elbilar längre räckvidd

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

12 mar 2018

Tunga batteripaket och höga vridmoment innebär extra stora påfrestningar för däck monterade på elbilar. Tester som Goodyear har gjort visar att däcken kan slitas ut 30 procent snabbare än på fossilbränslebilar. Däckets utformning påverkar även rullmotståndet som har en direkt koppling till räckvidden. Företaget har därför utvecklat en ny typ av däck för elbilar.

– Kombinationen av allt fler regler för att minska utsläpp, önskan att minska beroendet av fossila bränslen och snabba framsteg inom batteriteknik skapar ideala förhållanden för elfordon, sa Goodyears Europachef Chris Delaney under bilsalongen i Genève.

– Vi samarbetar med biltillverkare för att införa vår Electric Drive-teknologi nästa år, med sikte på att uppfylla de unika prestandakraven för det växande fordonssegmentet.

Goodyear har även tagit hänsyn till rullmotståndet när de utvecklade det nya däcket. Slitbanans gummiblandning har anpassats för ultralågt rullmotstånd, samtidigtsom det klarar höga vridmoment. Dessutom är sidoväggen utformad för att minska luftmotståndet, samtidgt som profilen ger mindre roterande massa, vilket leder till minskad energiförbrukning.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: