“Övervakad” – Tesla drar ned förväntning på Full Self Driving

Carl Undéhn

Carl Undéhn

12 sep 2024

Om några veckor ska Tesla under ett event i Los Angeles visa upp vad som väntas vara en helt självkörande taxi. Samtidigt minskar nu Tesla förväntningarna något för tjänsten Full Self Driving (FSD) i USA, som kan köpas till vid beställningen av en Tesla där för 8.000 dollar. Där har ordet “Supervised”, alltså övervakad, lagts till i rubriken för Full Self Driving.

Tesla har länge lovat ett system som ska göra deras bilar helt självkörande i alla situationer. De som valt till funktionen FSD ska då få tillgång till det genom uppdateringar. Med tillägget “Supervised” väcks nu frågan om en helt självkörande funktion inte längre är det som kommer erbjudas utan endast en där föraren även i fortsättningen måste övervaka situationen.

Bilden till vänster visar Teslas amerikanska hemsida, där ”Supervised” nu lagts till vid Full Self Driving. Till höger en bild från Teslas svenska hemsida som är oförändrad.

Här i Sverige går det att lägga till “Total självkörningsförmåga” för 77.700 kronor, men än så länge är funktionen mer begränsad här än i USA. Något som enligt Tesla kommer ändras under nästa år.

På Teslas svenska sida har formuleringen inte ändrats med något tillägg i rubriken. Som innan står det att “De befintliga funktionerna kräver aktiv övervakning från förarens sida och gör inte bilen autonom”, samma formulering som även innan hittades också på Teslas amerikanska sida.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: