Påskägget som omdefinierar begreppet räckvidd

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

25 mar 2016

Tidningen Elbilen önskar glad påsk med den schweiziska äggbilen Microlino. Tillverkarna har hämtat sin inspiration från mikrobilen Isetta, men Microlino är omkring 10 procent större än originalet. Ändå är den så liten att tre stycken ryms i en parkeringsruta. Och precis som BMW:s kultbil har den plats för två, men bara en dörr – placerad i fronten. Längst bak finns en liten, liten lucka där några äggkartonger (och kanske lite till) går in.

Prototypen visades upp på bilsalongen i Genève och priset väntas landa på mellan 8 000 och 12 000 euro. Företaget uppger att 500 intressenter har redan skrivit upp sig på väntelistan, som därmed är fulltecknad.

Vad får man då för pengarna? Förutom en pytteliten bil? Motorn är på 15 kW och medger en topphastighet på 100 kilometer i timmen. Räckvidden är uppseendeväckande – tio meter mellan bil och vägguttag. Bilen är nämligen försedd med en kabelvinda à la dammsugare för att underlätta vid laddning (Sorry Dyson – schweizarna hann före er). Själva fordonet har en räckvidd på mellan 100 och 120 kilometer och uppges ha klarat ett krocktest i 50 kilometer i timmen. En perfekt stadsbil, med andra ord.

Så här ser originalet ut. Bilen är uppenbarligen stor nog för en bastant man, men avsaknaden av backväxel kunde orsaka problem.

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!