Rekordlåg kostnad för solel – inte längre ”grönt bling”

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

17 maj 2016

Kostnaden för solenergi rasar. Det nationella elbolaget Dewa i Dubai har fått ett anbud på under tre amerikanska cent, motsvarande knappt 25 öre, per kilowattimme av företag som vill bygga en ny solelanläggning  på 800 MW i emiratet.

Erbjudandet att bygga för 2.99 cent per kWh är 15 procent lägre än det förra rekordet som förra månaden sattes för en anläggning i Mexiko, enligt Bloomberg New Energy Finance. Och när ett saudiarbiskt företag ville bygga samma anläggning åt Dewa för ett år sedan skulle kostnaden bli 5,85 cent per kWh.

Bloombergs solenergianalytiker Jenny Chase är dock tveksam till att företaget som lade det rekordlåga anbudet kan göra vinst på affären.

– Det visar att en del anbudsgivare är beredda att ta stora risker för den prestige det innebär att vara billigast. Ingen vet om det kommer att fungera.

För inte så länge sedan ansåg många solenergi vara alldeles för dyrt för att vara konkurrenskraftig, men prisraset har fått åtminstone en av skeptikerna, Harvardprofessorn David Keith, att ändra inställning.

Keith, som tidigare har kallat solenergi ”grönt bling för de välbeställda”, konstaterar att subventioner har accelererat utvecklingen vilket har lett till lägre kostnader.

”Jag hade fel”, rapporterar Bloomberg att han nu skriver i en avhandling. ”I dag är det möjligt att bygga system i världens soliga områden och få mycket billig energi.”

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: