Största beställning hittills på ellastbilar till Scania Sverige

Carl Undéhn

Carl Undéhn

23 aug 2024

Scania meddelar nu att de har fått in sin enskilt största beställning av eldrivna lastbilar i Sverige.
Beställare är åkeriet Falkenlev Logistik som nu lagt en order på 50 eldrivna lastbilar som en del i företagets satsning för att ställa om till en helt utsläppsfria fordonsflotta. De nu beställda lastbilarna ska ersätta företagets fossildrivna lastbilar som används hos Falkenlev Logistik i Malmö och Helsingborg. Leverans är planerad till hösten nästa år och då sättas in på uppdrag av DHL när leveranserna ökar under Black Friday- och mellandagsrean.

– Denna affären blir den enskilt största affären för Scania Sverige när det gäller elektriska lastbilar. De visar att vi satsar rätt, med vår satsning på egen batterifabrik i Sverige, på eget batterilaboratorium, med gröna batterier och bra prestanda och med vårt ladderbjudande, säger Johan Uhlin som är vd för Scania Sverige.

Falkenlev Logistik är inte ett helt okänt namn för våra läsare. 2022 tilldelades de Årets Laddguld vid elbilsmässan eCarExpo för arbetet med att på egen hand bygga Sveriges största laddpark för lastbilar. Företaget driver det egna laddbolaget Rifil med två laddparker samt en egen solcellspark i Skåne.

– Vi på Falkenklev Logistik har ambitionen att göra vår fordonsflotta helt elektrifierad och har under de senaste åren tagit de nödvändiga stegen för att starta upp detta arbete. Nu tar vi ännu ett stort kliv mot en helt elektrifierad flotta. Att valet föll på Scania beror på helheten i erbjudandet, säger Victor Falkenklev som är vd för Falkenklev Logistik.

Enligt Scania kommer de beställda lastbilarna vara utrustade med “svenska batterier”. Något som borde betyda att det handlar om battericeller från Northvolt i Skellefteå som sätts ihop till batteripaket hos Scanias nya anläggning för det i Södertälje. Lastbilarna har batteripaket med en kapacitet på 416 kWh. Med det större batteripaketet på 624 kWh anger Scania en räckvidd på upp till 52 mil. Hur lång räckvidd det mindre paketet innebär nämns inte, men enligt Scania ska de lastbilar som beställts av Falkenlev Logistik som längts används för transporter från Malmö till Simrishamn, en sträcka på knappt tio mil.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: