Specialregler för elbilar irriterar allt fler norrmän

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

13 jan 2015

Irritationen över att elbilar får använda bussfiler växer och plånboken är viktigare än miljön bland dem som kan tänka sig att köpa en elbil, visar en norsk undersökning. 49 procent av de tillfrågade ifrågasätter varför elbilar ska få köra i kollektivtrafikkörfälten – i augusti var de bara 41 procent.

Norska elbilsägare har även andra fördelar – de slipper bland annat vägtulls- och färjeavgifter och får parkera gratis på kommunala parkeringsplatser – som medtrafikanterna stör sig på visar undersökningen som opinionsinstitutet Yougov har genomfört på uppdrag av försäkringsbolaget If, rapporterar tidningen VG. För ett halvår sedan var 31 procent av de tillfrågade missnöjda med att elbilsägarna hade så många fördelar, en andel som nu har ökat till 46 procent.

Det växande missnöjet tros bero på elbilens popularitet, säger Jon Berge, informationschef på If i Norge.
– Den minskade acceptansen förde fördelar som elbilsägare åtnjuter har minskat betydligt på kort tid och vi tror att det hänger samman med att antalet elbilar har ökat kraftigt.

Undersökningen visar också att 25 procent av de tillfrågade säger att deras nästa bil blir eldriven, inte för att de är skonsammare mot miljön utan för att de är skonsammare mot plånboken. 39 procent anser att miljöaspakten är viktigast, medan 57 procent lägger störst vikt vid driftskostnaderna.

Läs mer

Mest lästa

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: