Spikat: då kommer ny eldriven Twingo

Carl Undéhn

Carl Undéhn

3 apr 2024

Renault har redan presenterat sin nytolkning av Renault 5. Något som ser ut att bara vara början på en rad återlanseringar av klassiska modeller från den franska tillverkaren. Näst på tur står Renault 4, som i eldriven version ser ut att bli en kompaktsuv. Och nu bekräftas även att arbetet med en ny eldriven Twingo går framåt.

Det var förra hösten som konceptbilen ”Twingo Legend” presenteraders. Förutom tydliga yttre likheter med orginalet från början av 1990-talet lovade Renault också en rekordlåg förbrukning på endast 1 kWh per mil. Enligt nyhetsbyrån Reuters bekräftar två källor att grunderna för vidareutveckling av bilen har spikats och att det nu ska byggas körbara prototyper. Målet är att tillverkningen av modellen ska komma i gång 2026.

Ett annat mål är ett pris från 20.000 euro, omkring 230.000 kronor. För att pressa tilverkningskostnaderna och samtidigt snabba på utvecklingen uppges Renault vilja använda få och vanligt förekommande komponenter. Redan tidigare har Renaults nya elbilsdivision Ampere meddelat att de ska snabba upp utvecklingen av kommande modeller. Inte minst för att möta konkurrensen från de ofta snabbfotade kinesiska tillverkarna.

Renault har också öppnat för att samarbeta med andra tillverkarna för att hålla nere kostnaderna för Twingo, samt en då annan modell från en möjlig partner. Att samtal förs med Volkswagen har bekräftats av Renault, som ändå varit tydliga med att de även kan tänka sig samarbete med andra.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: