Stort intresse för grön svensk bil

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

6 okt 2016

Crowdfundingen har inletts för Uniti. På onsdagskvällen, samma dag som finansieringsrundan började, hade biltillverkaren från Lund dragit in tre fjärdedelar av den efterfrågade summan.

Målet är fem miljoner kronor som ska gå till att utveckla en prototyp som ska stå klar nästa år. Att efterfrågan finns bevisas av att det redan har lagts 140 förbeställningar – men precis som när det handlar om en förbeställd Tesla är de icke bindande.

Bilen klassas som L7E (tyngre fyrhjuling) och Uniti själva kallar den en direkt konkurrent till Reanaults Twizy och Zoe. Den initiala målgruppen ses som 25- till 34-åringar i Västeuropas storstäder. Uniti beskriver dem som ”medvetna konsumenter och mediehungriga teknofiler” och bilen ska därför följa ”interaktiva normer som finns i moderna mobiltelefoner”.

Målet är att själva tillverkningsprocessen också ska vara så grön som möjligt med hållbara och så långt som möjligt närproducerade material. När projektet först blev känt rapporterade tidningen Elbilen att det kan komma att röra sig om både linfiber och hampa.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: