Strafftullar får Volvo att skjuta på USA-lansering av EX30

Carl Undéhn

Carl Undéhn

27 jun 2024

Som planerat har EX30 har blivit drivande i att dra upp försäljningen av elbilar hos Volvo. I alla fall här i Europa, där de den

Om den även kommer gå hem i USA får vi vänta ett tag med att få reda på. I stället för att som planerat lansera EX30 även där i år skjuts det nu upp till nästa år. Orsaken är de nya strafftullarna på 100 procent på elbilar tillverkade i Kina som införts i USA.

Först när tillverkningen av EX30 kommit igång i Volvos fabrik i Belgien kommer modellen börja skeppas till USA. För tillfället skruvas alla Volvo EX30 ihop i Kina, men att tillverkning även kommer ske i Belgien stod klart redan förra hösten. Då från 2025, men för några veckor sedan kom det uppgifter om att Volvo tidigarelägger produktionsstarten där och att förberedelser för det redan är igång.

Även EU kan redan från nästa vecka komma att inför strafftullar på elbilar tillverkade i Kina. Då inte på 100 procent utan mellan 17 och 38,1 procent beroende på hur stora statliga stöd en tillverkare anses få av den kinesiska staten. För Geely, som förutom Volvo även äger Polestar, Zeekr och andra, uppges strafftullen landa på 20 procent.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!