Superbatteri ska kunna laddas på fem minuter

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

18 maj 2017

Femhundra kilometers körning på fem minuters laddning – ett israeliskt företag hävdar att de har utvecklat ett batteri som gör det möjligt. Tekniken ska inte heller kosta mer än vad litiumjonbatterier gör i dag.

Store Dot, som företaget heter, visade upp batteriet på teknikmässan Cube Tech i Berlin. Men det handlade inte om något batteripaket som räcker för 50 eller ens 10 mils körning. I stället presenterade man en cell och en simulation som visar hur man laddar på fem minuter.

Presentationen avslöjade också att företaget har investerat 20 miljoner dollar i sin forskningsanläggning, men utöver modeord som ”miljövänlig” och ”säker” avslöjades inte särskilt mycket om hur det egentligen fungerar. Den video som visades hade också vissa likheter med de där maratonlånga reklamfilmerna för stekpannor och träningsmaskiner som visas i shopping-tv. Inte särskilt informativt, men stämmer påståendena är tekniken riktigt lockande.

Se presentationen här (bilden blir rättvänd efter några sekunder)

På företagets webbsajt finns dock mer information om tekniken. Batteriets superegenskaper sägs bero på att man använder sig av en kombination av organiska polymerer och metalloxider som möjliggör att joner förflyttar sig betydligt snabbare i flashbatteriet än i vanliga litiumjonbatterier.

Samtidigt sägs inget om antal laddcykler innan kapaciteten går ner för mycket för att batteriet ska vara användbart. Något intresse från fordonstillverkare nämns inte heller, men batteritekniken utvecklas ju ständigt så varför inte?

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: