Svenskar får vänta på Teslas soltak

Björn Åslund

Björn Åslund

17 jun 2020

Teslas solceller för hustak, Solarglass, är inne på generation tre. De går att beställa i Sverige. Men ännu har de inte börjat levereras och det är oklart när leveranserna kommer igång här.

2017 släppte Tesla nyheten om att man skulle börja tillverka takpannor med integrerade solceller. Som allt annat inom solceller har utvecklingen gått fort. Nya versioner har kommit, som innebär enklare installationer och lägre priser. Version tre av av Solarglass tak släpptes i höstas, som bland annat innebär 40 procents lägre pris, enligt sajten Electrek.co.

Electrek berättar också att Solarglass nu har installerats i ett antal byggnader i USA, främst i villor. Tydligen håller Tesla på att bygga en organisation för installationer i USA, för att få upp tempot. Enligt Electrek är takten ännu inte högre än cirka 100 färdiga tak per vecka i USA.

Några installationer har ännu inte gjorts i Sverige, enligt Maria Lantz, som är kommunikationsansvarig för Tesla i Norden.

– Vi har prioriterat de större europeiska marknaderna, som England, Frankrike, Italien och Spanien. Vi har ännu inte leveranser i Norden, uppger hon.

Men Solarglass tak går att beställa för kunder i Sverige.

– Det har varit stor efterfrågan på förhandsbokningen från kunder i Norden. Många förstår att vi har tillräckligt med soltimmar för solpaneler, och att det kan löna sig.

När det kommer till leveranser och installationer i Sverige är det dock mer oklart.

– Jag vet inte när vi kan leverera, det beror på efterfrågan och produktion, säger Maria Lantz som tillägger att hon varken vill spekulera eller gissa när installationerna kan komma igång här. Bland annat ska man bygga upp en organisation för leverans och implementering ute hos kunderna.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: