Sveriges bästa elbilskommun ska koras – vi behöver din nominering!

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

24 maj 2017

 

År 2030 ska hela transportsektorns klimatpåverkan ha minskat med 70 procent. Det kräver kommuner som går före, och därför inför nu Fortum Charge & Drive, 2030-sekretariatet och Power Circle tävlingen Laddguldet – Sveriges bästa elbilskommun. I Juryn sitter även Elbilen i Sverige. 

Tanken med Laddguldet är att sprida de goda exempel som finns på lokal nivå och lyfta fram framgångsfaktorerna. Nu startar nomineringsperioden.

– Regeringens ambition om fossiloberoende transporter till 2030 innebär en snabb och kraftig ökning av antalet eldrivna fordon och då behöver det finnas en laddinfrastruktur på plats som kan hantera sådana volymer, säger Tobias Henmark, chef för Fortum Charge & Drive i Sverige och Finland.

Vilka kommuner ger de bästa förutsättningarna för elbilar, har bästa laddinfrastrukturen och den bästa samlade stimulansen för att äga, köra och ladda sin elbil? Det ska Laddguldet – Sveriges bästa elbilskommun, ta reda på.

– Runt om i Sverige pågår ett fantastiskt arbete för avgasfri bilism, ofta i kommuner som man inte omedelbart tror ska vara så framstående. Det vill vi premiera, och samtidigt underlätta för andra kommuner att öka tempot i omställningen, säger Mattias Goldmann, vd för tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet.

Nomineringstiden pågår fram till midsommar, därefter får finalisterna möjlighet att presentera sig och sina strategier på ett seminarium under Almedalsveckan. En vinnande kommun utses under hösten.

– Även om Laddguldet bara kan gå till en kommun så hoppas jag att vi kan sprida de goda exemplen och därmed göra fler kommuner till vinnare. Vi kommer också att utse en eldsjäl som gör en extra insats för elbilar och omställningen, och särskilt förtjänar ära och berömmelse, säger Olle Johansson, vd på Power Circle.

 

Nominera din favoritkommun och vem du tycker ska få pris som eldsjäl

Det är öppet för alla att nominera den kommun man tycker gör ett bra jobb liksom en eldsjäl som borde uppmärksammas. Sista nomineringsdag är 20 juni.

Nomineringarna skickas till lillemor.eriksson@fortum.com.

Juryn tar bland annat hänsyn till volymer, fordon och laddplatser, i kommunal respektive privat regi samt vilka informationsinsatser som görs.

Juryn består av Tobias Henmark, chef för Fortum Charge & Drive i Sverige och Finland, Mattias Goldmann, vd Fores, Olle Johansson, vd Power Circle samt Fredrik Sandberg, chefredaktör för Elbilen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!