Tesla rapporterar förlust – men utlovar en halv miljon bilar redan 2018

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

4 maj 2016

Tesla gjorde en förlust på 283 miljoner dollar första kvartalet, meddelade elbilstillverkaren på onsdagskvällen svensk tid. Detta trots att intäkterna ökade till 1,6 miljarder dollar. Förlusten var något mindre än vad analytiker hade räknat med.

Företaget tillverkade drygt 14 800 fordon under kvartalet, detta trots att Model X har ställt till med problem. Trots detta säger Tesla att målet på 80 000 till 90 000 leverade bilar under året kvarstår och att lanseringen av Model 3 kommer att ske enligt plan i slutet av nästa år.

Och trots att vd:n Elon Musk fick se två chefer sluta bara timmar innan årsredovisngen presenterades anser sig förtaget vara redo att tillverka en halv miljon bilar om året redan 2018, i stället för 2020 som man tidigare har sagt. Utbyggnaden av Gigafactory ska också ske snabbare än vad företaget har sagt tidigare.

Musk ser det som ett måste att han är på bilfabriken dygnet runt och har inte bara sitt skrivbord där, utan även en sovsäck. Och det tänker han fortsätta med ett tag till.

– Jag flyttar mitt skrivbord dit där det är viktigast för företaget, sa han vid den efterföljande presskonferensen och lade till att han hoppas kunna sova någon annanstans efter sommaren.

 

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: