Tesla utreder anklagelser om slavlöner

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

18 maj 2016

Lågavlönade utländska byggarbetare utnyttjades när Teslas bilfabrik i Fremont skulle byggas ut. För fem dollar i timmen arbetade de minst sex dagar i veckan, enligt en artikel i Mercury News, och nu lovar elbilstillverkaren att utreda vad som har hänt.

Artikeln kretsar kring en man från Slovenien som hävdar att företaget som ordnade hans visum ljög om hans kvalifikationer för att få det beviljat. Och i stället för ett chefsjobb på en annan byggarbetsplats, även det en bilfabrik, skickades han till Kalifornien. Med på resan var ytterligare omkring 140 östeuropeer som även de arbetade för en bråkdel vad en amerikan hade fått för jobbet, upp till 52 dollar i timmen, skriver tidningen.

Teslas svar kom snabbt: Det handlar om en entreprenör som har använt sig av en underentreprenör. Biltilverkaren har inlett en utredning. Timlöner på fem dollar är ”helt oacceptabla”, skriver företaget i ett pressmeddelande som avslutas med ”… vi kommer aldrig att vara ett företag vars handlingar eller brist på handlingar tillåter felaktigheter bara för att spara pengar.”

  • Den slovenske man som är huvudperson i Mercury News artikel skadades i en arbetsplatsolycka tre månader efter att han kom till USA, men myndigheterna har konstaterat att Tesla inte bar någon skuld.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: