Toyota investerar miljarder i amerikansk batterifabrik för hybridbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 okt 2021

Förra månaden presenterade Toyota en roadmap för företagets framtida planer kring utveckling och tillverkning av batterier. Över 100 miljarder kronor vill Toyota investera i batteriteknik fram till 2030. Samma år ska den japanska tillverkaren ha en produktionskapacitet på 200 GWh per år – ett ordentligt kliv upp från dagens batteriproduktion som ligger på sex GWh per år.

Nu har ett första konkret steg i den nya strategin presenterats och fokus är på USA. Där ska Toyota bilda ett nytt bolag och bygga en batterifabrik som ska stå färdig 2025. Totalt investerar Toyota omkring tio miljarder kronor i den nya fabriken.

Men satsningen betyder inte att Toyota lämnar sin nuvarande strategi där hybridbilar och bränsleceller spelar en betydligt viktigare roll än rena batteribilar. Den amerikanska fabriken ska nämligen i första hand tillverka batterier till Toyotas hybridbilar.

I ett uttalande säger Toyota att även batterier till elbilar ingår i satsningen, men vi får inte veta i vilken utsträckning och när.

Nästa år ska Toyotas första helt eldrivna modell lanseras, elsuven bZ4X. Den ska sedan följas av ytterligare 15 elbilar fram till 2025 – av totalt 70 nya modeller som lovats till samma år. Även efter lanseringen av bZ4X sätter Toyota stort hopp till sina framgångsrika hybridbilar, där Toyota varit pionjärer sedan lanseringen av Prius 1997. I en intervju med branschtidningen Automotive News Europe sa Toyotas europachef Matthew Harrison att de inte räknar med att sälja några stora volymer av bZ4X. I stället tror han att kunderna i alla fall i Europa kommer fortsätta välja märkets hybridbilar i ala fall fram till 2025.

Toyota har även varit i blåsväder under året då det kommit uppgifter om att företaget bedriver lobbyarbete mot amerikanska politiker som i praktiken innebär försök att bromsa omställningen till batteridrift i USA. Toyota menar att deras hybridbilar och bränslecellsbilen Mirai i större grad borde få ta del av den amerikanska regeringens satsningar på elektrifiering av landets bilar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: