Tysk-polskt samarbete utmanar Northvolt

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

10 sep 2018

Tyskland och Polen har planer på en gemansam anläggning för utveckling och produktion av batterier för elbilar. Ett sådant samarbete har länge varit efterfrågat av EU, som har uttryckt en förhoppning om ett gränsöverskridande batterisamarbete inom unionen. Man har bland annat dragit en parallell till flygplansprojektet Airbus.

De första stegen togs när Tysklands kristemokratiske finansminister Peter Altmeier besökte Warszawa, rapporterar der Spiegel. Under besöket samtalade han bland annat med Polens närings- och teknikminister Jadwiga Emilewicz. Diskussionerna handlade bland annat om en anläggning för batteritillvarkning som ska ligga i västra Polen nära den tyska gränsen.

Om planen sätts i verket lär den svenska batteritillverkaren Northvolt med största sannolikhet utsättas för hård konkurrens inom Europa, som hittills har fått nöja sig med att importera batterier från bland annat Kina och Sydkorea. Samtidigt innebär elbilsexplosionen att Europa förmodligen kommer behöva fler än två fabriker.

 

Northvolt har börjat bygga sin batterifabrik

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: