Sverige och Tyskland avstår att rösta om strafftullar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 jul 2024

För några veckor sedan införde EU preliminära strafftullar på elbilar tillverkade i Kina. Förutom de redan rådande 10 procent importtull beläggs elbilar från Kina med ytterligare tull på upp till 37,6 procent.

Men ännu tas inga avgifter ut, det sker först i november och då retroaktivt från början av juli om EU och Kina inte kan enas i frågan innan dess. Men inom unionens medlemmar finns olika syn på strafftullarna, vars tanke är att skydda de europeiska biltillverkarna från vad som anses vara osund konkurrens till följd av statliga stöd för elbilar som byggs i Kina.

Regeringen har hittills legat lågt i frågan och nu står det klart att Sverige kommer lägga ned sin röst när EU-kommissionen samlar in de olika medlemsländernas ståndpunkt i frågan. Mer oväntat är kanske att Tyskland uppges välja att göra det samma. De tyska biltillverkarna har uttryckt mest kritik mot tullarna. Orsaken är att de, till skillnad från franska och italienska biltillverkare, sedan länge har ett större engagemang på den kinesiska marknaden.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: