Uber beställer 100.000 elbilar från BYD

Carl Undéhn

Carl Undéhn

1 aug 2024

Att sälja bilar till flottor är något biltillverkare inte har något emot. På ett bräde kommer då en stor beställning in som löper över flera år. Och det är precis vad kinesiska BYD nu fått in från taxitjänsten Uber. De båda företagen ingår ett “flerårigt strategiskt partnerskap” som innebär att BYD aka leverera 100.000 elbilar till Uber i Europa och Sydamerika, samt vid ett senare skede i Kanada, Australien och Nya Zeeland. Att Ubers hemland USA inte ingår i affären beror förmodligen på de strafftullar på 100 procent som landets regering infört på elbilar tillverkade i Kina.

Rent konkret innebär samarbetet att den som kör för Uber kan köpa eller leasa en elbil från BYD till ett rabatterat pris. Utöver det ska förare som byter till att köra en elbil från BYD kunna ta del av rabatterade priser vid laddning. “Genom att arbeta tillsammans strävar företagen efter att sänka den totala kostnaden för elbilsägande för Uber-förare, påskynda införandet av elbilar på Uber-plattformen globalt och introducera miljontals passagerare till grönare resor”, skriver BYD i ett pressmeddelande.

Inom samarbetet ska de båda företagen även gemensamt utveckla lösningar för självkörande funktioner för BYD:s elbilar. När de första bilarna ska börja levereras och vilka modeller det handlar om nämns inte. På bilden som skickas med i pressmeddelandet från BYD visas i alla fall modellera Seal, Seal U och Atto 3.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: