Uppgift: EV8 blir ny prestandamodell från Kia

Carl Undéhn

Carl Undéhn

13 feb 2024

Med Stinger visade Kia att de kan bygga underhållande bilar med mycket prestanda. Den andliga efterföljaren bland märkets elbilar är idag toppversionen Kia EV6 GT. Men trots sina 585 hästkrafter är det ändå inte riktigt vad Stinger var. Rykten om att Kia arbetar på ett projekt kallat GT1 som ska mynna ut i en eldriven ersättare till Stinger har vi hört förut. Och nu är det dags igen, den här gången med mer konkreta detaljer från TheKoreanCarBlog.

Kia Stinger har slutat tillverkats. Nu kommer nya uppgifter om att en eldriven ersättare är på gång.

Modellen sägs få namnet EV8 och ska lanseras 2026. Det blir då den första modellen på den nya plattformen eM, som ska ersätta dagens plattform E-GMP. Den används idag till Kia EV6 och EV9 samt Ioniq 5 och Ioniq 6. Enligt Kia ska eM göra det möjligt att öka räckvidden med 50 procent jämfört med dagens modeller.

Kia EV8 uppges få ett stort batteri på 113,2 kWh för en räckvidd på upp till hela 80 mil. Det nämns också dubbla elmotorer med en gemensam effekt på 450 kW, eller 611 hästkrafter. Om det stämmer kommer EV8 bli mer kraftfull än dagens Kia EV6 GT.

Frågan är om EV8 formmässigt kommer att påminna mer om Stinger och dess slanka coupekaross eller om vi snarare kan vänta oss en crossoversuv.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!