Uppgift: Kia jobbar på eldriven Stinger med 600 hk

Carl Undéhn

Carl Undéhn

29 sep 2023

Med toppversionen Kia EV6 GT togs det sportiga konceptet hos Kia Stinger in i elbilsvärlden. Filosofin ska ha varit densamma, men trots de goda köregenskaperna och alla 585 hästkrafter går det inte att komma ifrån att EV6 är en suv.

Tillverkningen av Kia Stinger kommer läggas ned nästa år. Enligt koreanska medieuppgifter är den däremot på väg att återuppstå och då med eldrift. Projektnamnet uppges vara GT1 och bilen ska använda nästa generations elbilsplattform från Kia som går under namnet ”eM”. Precis som med den nuvarande plattformen E-GMP kommer även den med 800-voltsteknik för snabb laddning.

Med 585 hästkrafter är EV6 GT den hittills mest kraftfulla modellen från Kia. Det ser nu ut att vara på väg att ändras.

Med den nya plattformen går det att klämma in större batteripaket än idag. För GT1 uppges Kia planera att batteri på hela 113,2 kWh som ska ge sportbilen en räckvidd på 80 mil. Som jämförelse har redan Kia EV9 ett stort batteri på 99,9 kWh.

Enligt de koreanska medierna planeras både en bakhjulsdriven och fyrhjulsdriven version. Med dubbla elmotorer väntas GT1 bjuda på strax över 600 hästkrafter – alltså omkring 20 mer än hos dagens Kia EV6 GT.

Uppgifterna har inte bekräftats av Kia och det finns heller ingen information om när den eldrivna uppföljaren till Stinger lanseras.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: