Dåliga försäljningssiffror för BMW i3 tvingar styrelsen till ett strategimöte i stället för att besöka motorshowen i Paris, säger källor med insyn i företaget.

Vattenfall storhandlar hos BMW

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

15 mar 2017

BMW ska underåret leverera upp till tusen batteripaket, samma som används i i3 av 2017 års modell, till Vattenfall. Batteripaketen, som är på 33 kilowattimmar, ska lagra energi vid Vattenfalls vindkraftsparker.

– Energilagring och nätstabilitet är de viktigaste frågorna i den nya energivärlden, säger Gunnar Groebler, Senior Vice President vid Vattenfall och chef för Business Area Wind.

– Vi vill använda anläggningarna där vi producerar el från förnybara energislag för att driva på övergången till ett nytt energisystem och för att underlätta integreringen av förnybara energislag i energisystem med lagringsmöjligheter. Frikopplingen av produktionen från förbrukningen och sammankopplingen av olika förbrukningssektorer är i fokus för vårt arbete.

Det första ”BMW i3”-energilagringssystemet byggs vid en landbaserad vindkraftpark på 122 megawatt utanför Amsterdam. Anläggningen har en kapacitet på 3,2 MW. En ännu större anläggning – 22 MW – ska också byggas vid vindkraftparken Pen y Cymoedd i södra Wales.

Vattenfall skaffar tusentals elbilar

Batterier från BMW får nytt liv

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!