Geely visar seglivat och kyltåligt LFP-batteri

Carl Undéhn

Carl Undéhn

28 jun 2024

Från att tidigare främst ha varit något för eldrivna bussar eller billigare elbilar för den kinesiska marknaden har litiumjärnfosfatbatterier, eller LFP, spridit sig allt mer. Tesla var en föregångare med att använda LFP-batterier utanför Kina och BYD har rönt stora framgångar med sitt så kallade Blade-batteri – döpt efter cellernas form av långa blad – som används av en rad tillverkare.

Nu visar Volvos och Polestars ägare Geely upp ett nytt LFP-batteri som de döpt till Short Blade Battery. Och det kommer med egenskaper som låter lovande vårt klimat. Enligt Geely ska batteriet även vid extrem kyla på ned till minus 30 grader kunna behålla 90 procent av sin kapacitet. Just kyla är annars något som påverkar räckvidden negativt hos elbilar med LFP-batterier.

Utöver det lovar Geely att deras Short Blade-batteri ska klara 3.500 laddcykler utan någon större kapacitetsförlist, vilket motsvarar omkring en miljon kilometers körning. Den som inte laddar särskilt ofta ska dessutom kunna använda batteriet under en livstid som anges till 50 år.

Även laddning och en energidensitet på 192 Wh/kg visar på goda egenskaper för ett LFP-batteri. För vid sidan av sämre egenskaper i kyla jämfört med batterier med en kemi baserad på nickel-mangan-kobolt (NMC) har LFP-batterier generellt en lägre energidensitet och laddas långsammare. Utvecklingen går däremot framåt, energidensiteten på 190 Wh/kg är endast något lägre än hos dagens NMC-batterier och enligt Geely kan deras Short Blade Battery laddas från 10 till 80 procent på endast 17 minuter.

En fördel med LFP-batterier är säkerheten och Short Blade är inget undantag. Geely ska ha kört in åtta spikar i batteriet, beskurit det med ammunition på 5,8 millimeter, sänkt ned det i havsvatten och kört över det med ett fordon som väger 26 ton utan att det fattat eld.

När vi kan få se Short Blade Battery i bilar på vägen och vilket av Geelys märken som blir först med att använda det har inte meddelats.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!