Xpeng ökar takten med två nya plattformar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 feb 2024

För tillfället säljer Xpeng sedanen P7 och suven G9 i Sverige. På hemmamarknaden Kina finns ytterligare två suvar och minibussen X9. Om även de kommer hit är oklart, men företagets vd He Xiaopeng har gjort klart att vi kan räkna med fler modeller.

De kommande tre åren vill Xpeng lansera inte mindre än 30 modeller. Bland dem hittas både helt nya modeller och uppdateringar av de nuvarande. För det utvecklas också två nya elbilsplattformar, vilket även innefattar en satsning på billigare modeller än idag.

Xpeng X9 är en lyxig minibuss för den kinesiska marknaden.

För att också kunna sälja de nya bilarna vill Xpeng satsa mer på expansionen utanför Kina, där det idag råder en hård kamp om kunder för elbilar. Förutom fler modeller ska det läggas mer fokus på anpassning av bilarna för de olika marknaderna, skriver He Xiaopeng i ett meddelande till de anställda enligt kinesiska medier.

Xpeng vill vara ledande på bland annat självkörande funktioner och satsar på att marknadsföra sig som en tekniskt avancerad tillverkare. Bland annat har Xpeng modeller som i Kina kan köra på egen hand enligt nivå 2 även i urbana miljöer i en rad städer där. På grund av regler kan det i dagsläget inte erbjudas i Sverige och Europa. Exakt vad som därmed menas med anpassning till lokala marknader är därför oklart.

Men satsningen på teknik ska öka med en utveckling av företagets forskningsavdelning. Förra året stod det också klart att Volkswagen inleder ett samarbete med Xpeng kring utveckling av elbilar för den kinesiska marknaden.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: