Bekräftat: VW och Renault samarbetar inte för billig elbil

Carl Undéhn

Carl Undéhn

23 maj 2024

Renaults chef Luca de Meo vill se fler samarbeten mellan europeiska biltillverkare för att möta konkurrensen från Kina. Ett sådant som det pågick diskussioner kring var mellan just Renault och Volkswagen kring utvecklingen av en liten elbil med en prislapp från drygt 200.000 kronor.

Att samtal fördes var bekräftat av i alla fall Renualt. Och det är nu också Renault som bekräftar ryktena om att det inte blir något samarbete.
– Jag ville visa att den europeiska industrin kan arbeta tillsammans som ett team, så jag tror att detta är en förlorad möjlighet, men det kan finnas andra, säger Luca de Meo till nyhetsbyrån Reuters.

På uttalandet låter det som att Renault varit mest drivande i att få till ett samarbete. Men även Volkswagen har sagt att det förmodligen kommer krävas samarbete med andra för att lyckas med deras billigare elbil, ofta kallad ID.1 och internt under namnet Projekt Amsterdam.
– Det är den verkliga Champions Leaugue-klassen att lyckas med det. Men jag ser det som vår plikt som Volkswagen att utveckla en sådan bil, har Volkswagens märkeschef Thomas Schäfer sagt till Elbilen vid ett tidigare tillfälle.

Renault vill ha en partner för att kunna pressa priset och göra verklighet av konceptet Twingo Legend.

För Renaults del handlar det om att hitta en partner för att göra verklighet av konceptet Twingo Legend, en mindre stadsbil med tydliga drag av första genrationens Twingo. Den är planerad att tillverkas i Renaults fabrik i Slovakien, där då även bilen från partnern Volkswagen skulle tillverkas.

Redan för några veckor sedan kom uppgifter om att just platsen för tillverkning var ett hinder för ett samarbete mellan Volkswagen och Renault. Att låta Renault bygga ID.1 var något som inte gick hem hos Volkswagens mäktiga arbetarråd, som vill säkra sig om arbetstillfällen i Tyskland. Dessutom ifrågasattes om det verkligen skulle bli billigare att tillverka bilen hos Renault.
Enligt uppgifter i tyska medier arbetar Volkswagen därför parallellt med att även utveckla projektet på egen hand och då i Kina. Om det då handlar om en modell tänkt endast för den kinesiska marknaden är oklart.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!