Christian von Koenigsegg: Vi tittar på att bygga elbilar

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

21 sep 2014

Föreningen Elbil Sverige delade på OECR-rallyt ut priser i tre kategorier: Årets elbilsförare, årets elbil och årets laddplats.

Vinnarna blev:

Årets elbilsförare: Christian von Koenigsegg som vid sidan av att göra fantastiska sportbilar till vardags kör en Tesla S. Han är en hängiven elbilsentusiast och -förespråkare.

Årets elbil blev inte helt oväntat Tesla Model S.

Årets laddplats blev laddplatsen i Överby i Trollhättan.

Så här säger Christian von Koenigsegg till Elbilen i Sverige om att köra elbil:

– Körglädjen i en elbil slår ju det mesta om man har en bra elbil. Det är en bättre form av framdrift rent upplevelsemässigt i jämförelse med vilken form av förbränningsmotor du kan tänka dig.

Du tillverkar ju själv bilar med förbränningsmotor, hur ser du på det?

– Skulle man kunna få ut den effekt som krävs för den typ av bilar jag tillverkar då är ju en elmotor bättre. Men för den typ av bilar vi gör krävs ett batteri på två ton kanske. De måste bli lite mindre och lättare.

Är du själv sugen på att börja tillverka elbilar?

– Absolut, det är någonting vi tittar på. Det är väl ingen omöjlighet. Jag tror väldigt mycket på att man måste ha en bra konkurrenskraftighet så att man gör någonting speciellt och unikt så att det får ett existensberättigande. Och det är väl det vi klurar på just nu. Så att man inte tar en massa standarddelar och kopplar ihop utan att göra någonting mer annorlunda och intressantare.

En ny Roadster?

– Nja, kanske någonting mer praktiskt

För den stora massan?

– Det här ligger långt i framtiden … Men alla vanliga bilar kommer att gå över till eldrift för att det är så mycket bättre, och även sportbilar, men så kanske det finns en nisch med sportbilar med förbränningsmotorer – en litet antal förpestar inte så mycket.

Har du provkört Rimacs Concept One?

– Jag har faktiskt gjort det. Det är en jättefin liten bil. Det var väl en två år sedan jag provkörde den. Det kommer att komma mer och mer elbilar, säger Christian von Koenigsegg.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!