Då kommer lyxiga elsuven Jeep Wagoneer S till Europa

Carl Undéhn

Carl Undéhn

29 sep 2023

Med sin första eldrivna modell Avenger lyckades Jeep plocka hem titeln Årets Bil häromåret. Vad vi tycker om den och om priset var förtjänat kan ni läsa om i det rykande färska nummer 9 av Elbilen.

Trots en uramerikansk identitet hos Jeep är Avenger särskilt framtagen för den europeiska marknaden och byggs i Polen. Någon lansering i USA är inte planerad för Avenger. Första elbilen från Jeep där blir i stället Wagoneer S som lanseras nästa år. Det handlar då om en lyxig elsuv på fem meter som uppges få 600 hästkrafter, klara 0-100 km/h på 3,5 sekunder och ha en räckvidd på 60 mil.

Men även på den här sidan Atlanten finns det ett intresse för stora elsuvar. Enligt brittiska Autocar kommer därför Jeep Wagoneer S leta sig över till Europa, men först ett år efter lanseringen i USA och i alla fall till en början i ett begränsat antal.

Jeep Wagoneer S blir en av de första modellerna på Stellantiskoncernens nya elbilsplattform STLA Large. Plattformen kommer i fyra olika storlekar för att täcka upp modeller inom en mängd segment från Stellantis 14 olika märken: allt från små stadsbilar från Fiat över mellanklassuvar från Opel, Peugeot och Citroën till pickuper från RAM och transportbilar.

Häromveckan var det premiär för Peugeot E-3008 som är den första modellen att använda versionen STLA Medium.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!