Desten visar snabbladdande LFP-batteri

Carl Undéhn

Carl Undéhn

28 nov 2023

Amerikanska batteriutvecklaren Desten har specialiserat sig på snabbladdande batterier. 2021 presenteras de ett NMC-batteri med ”ultra fast charging” som kunde laddas från 0 till 80 procent på 4 minuter och 40 sekunder.

Det får nu sällskap av ett nytt batteri med billigare LFP-celler som också det visar på imponerande laddhastighet. Tester hos Desten visar att det kan laddas från 20 till 80 procent på sex minuter, eller från 0 till 100 procent på tio minuter.

Förutom att kunna ladda snabbare än alla batterier med LFP-celler idag har Destens batteri även en förhållandevis hög energitäthet på 160 Wh/kg och även kunna dela med sig ström med hög effekt.

– Genom att göra kostnaden för ultrasnabb laddning konkurrenskraftig med hjälp av LFP kommer Desten erbjuda en kritisk lösning, undanröja hinder för elbilister och förse elnät med den kraftkapacitet de behöver för att på ett tillförlitligt sätt ersätta fossila kraftkällor, säger Bader Al-Rezaihan, vd för Desten, i ett uttalande.

Några detaljer kring hur batteriet kan ladda så snabbt nämns inte. Vi får endast veta att Desten arbetar med utevckling av material och struktur av cellerna. Batteriet har också en låg värmeutveckling på max 15 grader. Något som ska minska degraderingen och enligt Desten har batteriet kvar 80 procents kapacitet även efter 5.000 laddcykler.

Järnfosfatbatterier, eller LFP, har på senare tid kommit att spela en allt viktigare roll och utvecklas snabbt. Tack vare att de inte innehåller de dyra metallerna kobolt och nickel ses de som en väg att kunna sänka priset på elbilar jämfört med idag.

Tesla var tidigt ute med att börja använda LFP-batterier för sina Standard Range-modeller. Nyligen meddelade jättekoncernen Stellantis, med märkets som Fiat, Citroën, Opel och Peugeot, att de ska bygga en fabrik för LFP-batterier i Europa i samarbete med världens största batteritillverkare CATL.

Eventuellt kan där då CATL:s snabbladdande LFP-batteri Shenxing tillverkas där, som ska kunna ladda 40 mils räckvidd på tio minuter.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!