Elon Musk utlovar ett par miljoner bilar inom tio år

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

14 jan 2015

Värdet på Teslaaktien har sexfaldigats under de två år som gått sedan Teslas vd Elon Musk senast talade på bilmässan i Detroit. På tisdagen var det dags igen och Musk meddelade att Tesla ska tillverka en halv miljon bilar år 2020 och ”miljontals” fem år senare. Men trots beskedet sjönk aktiekursen med 7 procent sedan det visat sig att försäljningen i Kina plötsligt minskat förra årets sista kvartal.

Musks teori är att tappet beror på att potentiella köpare befarar att laddningsmöjligheterna inte är tillräckliga och lovade att åtgärda problemet innan året är över.

Och om allt går enligt planen kan investerarna inte räkna med att företaget går med vinst förrän 2020 när försäljngsvolymen har uppnått en halv miljon bilar – förra året sålde Tesla omkring 40 000.

Allt hänger på Model 3, en modell som måste vara ute på marknaden under 2017. Vinstmålet påverkas också av det faktum att företaget investerar mycket i nya modeller och att öppna nya butiker – den som vill köpa en Tesla måste i dag vända sig direkt till företaget då det inte finns några återförsäljare.

Samtidigt är Musk öppen för att hitta andra – mer traditionella- försäljningsmodeller. Detta kommer dock inte att ske förrän produktionskapaciteten har ökat rejält.

Han avfärdar också spekulationer om att Chevrolet Bolt, en elbil med mer än 30 mils räckvidd och ett pris som kommer att konkurrera med Model 3, utgör ett hot mot expansionsplanerna.

– Det kommer inte att påverka oss om någon tillverkar ett par hundra tusen elbilar, sa han enligt nyhetsbyrån Reuters. I stället återupprepade han det han tidigare sagt om att han välkomnar fler elbilsmodeller på marknaden.

 

 

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!