Färre än planerat – VW nöjer sig med tre batterifabriker

Carl Undéhn

Carl Undéhn

23 aug 2024

I somras meddelade Volkswagen att arbetet med de egna batterifabrikerna i Tyskland, Spanien och Kanadagås helt enligt plan. Nästa år väntas den första av dem i tyska Salzgitter kunna få igång produktionen och året efter i Spanien (bilden ovan).

Totalt investerar Volkswagenkoncernen 15 miljarder euro i sin satsning på batteritillverkning. Enligt den ursprungliga planen skulle Volkswagen 2030 ha sex så kallade gigafabriker. Men nu ser det ut som att koncernen nöjer sig med de tre som är på gång. Det tidigare målet var att 2030 ha en årskapacitet på 240 GWh.

Det har nu sänkts till 170 GWh, något som de tre fabrikerna ska klara då den i Kanada uppges bli större än de båda andra. Utöver det finns det möjlighet att utöka produktionskapacitet för att höja den till 200 GWh om året, säger Thomas Schmall som leder Volkswagens energibolag PowerCo.

Thomas Schmall (till höger) visar en rendering av den kommande fabriken vid Valencia för Spaniens kung Felipe.

– Utbyggnaden av anläggningarna kommer att bero på hur marknaden för elbilar utvecklas. Vi planerar för närvarande att producera upp till 170 gigawattimmar vid de tre anläggningarna i Salzgitter, Valencia och Ontario, säger han till tyska Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

En viktigt del av Volkswagen batterisatsning är den egna så kallade enhetscellen som är tänkt att användas av alla koncernens elbilar i framtiden. Med det ska kostnaden för batteripaketen kunna sänkas. Först ut att använda den nya cellen väntas bli ID.2all, som nu ser ut att komma ut nästa år. Utöver det arbetar Volkswagen även på solid state-batterier och har investerat stort i den amerikanska utvecklaren Quantum Scape.

Oklart är om Volkswagen har planer på att tillverka litiumjärnfosfatceller, eller LFP, i någon av fabrikerna. Utan vare sig kobolt eller nickel är de billigare än de idag vanliga nickel-mangan-kobolot-cellerna (NMC), något som gjort att allt fler tillverkare nu använder det i sina elbilar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: