Förhandlingar kan stoppa strafftullar på kinesiska elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

24 jun 2024

EU-kommissionen inledde förra hösten en undersökning kring statliga subventioner av elbilar som tillverkas i Kina. Häromveckan kom beskedet att EU planerar införa strafftullar på upp till 38,1 procent på kinesiskt tillverkade elbilar och då från början av juli. Men kritiken mot beslutet är stort, inte minst från Tyskland vars biltillverkare har engagerat sig stort på den kinesiska marknaden.

Landets handelsminister Robert Habeck har i dagarna varit i Kina, något som nu ser ut att ha bidragit till en öppning i frågan. Där träffade han bland andra Kinas handelsminister Wang Wentao som säger att det nu förts “öppna och konstruktiva” samtal med EU kring frågan. Fler ska följa och beroende på vad som kommer fram under dem kan strafftullarna komma att stoppas i sista sekund. Enlist det kinesiska handelsdepartementet är landet r

– Detta är ett första steg och många fler kommer att behövas, kommenterade den tyska handelsministern saken.

Om tullarna införs kommer de skilja sig åt för de olika biltillverkarna. BYD kommer till exempel undan förhållandevis billigt då deras bilar beläggs med en extra tull på 17 procent. För Geely, som äger bland annat Volvo, Polestar och Zeekr, hamnar strafftullen på 20 procent. Den tillverkare som enligt EU-kommissionen dragit mest nytta av statliga subventioner är statliga SAIC, som äger märken som MG. Bilar från SAIC beläggs med en extra tull på 38,1 procent. Det är också nivån på extra tull som läggs på alla tillverkare som inte deltagit i EU-kommissionens undersökning.

När det kommer till Tesla har det ännu inte bestämts vilken nivå strafftullen hamnar på för bilar som importeras från fabriken i Shanghai, till exempel Model 3. Tesla har begärt om en “en individuellt beräknad tullsats i det slutgiltiga skedet” som ännu inte har meddelats. Spå sin hemsida varnar Tesla däremot redan nu för att priset på Model 3 kan komma att öka i juli.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!