Förslag om subventionerat elbilskörkort

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

3 nov 2016

Inför ett elbilskörkort med statligt subventionerad körutbildning och andra förmåner. Idén kommer från Renault, som anser att det skulle skynda på omställningen till en fossiloberoende fordonsflotta. Förslaget ska presenteras för riksdagen och nu har man dragit i gång en naminsamling på nätet.

Hur stor rabatt man vill se på lektionerna framgår inte, men man vill se ”kraftigt subventionerade utbildningar”. Dessutom föreslås innehavare av det så kallade EB-körkortet även få tillgång till fri laddning vid utvalda laddplatser, samt fri parkering.

Tidigare har räckvidd varit en barriär, men nu när bilarna uppdaterats behöver också samhällsstrukturer uppdateras. Därför vill vi införa ett subventionerat körkort för elbilar som skulle öka möjligheterna att nå en elbilsrevolution och därmed regeringens mål, säger Lars Höglin på Renault.

Att biltillverkaren startar kampanjen just nu är inte särskilt förvånande – nya Zoe med 400 kilometers räckvidd (NEDC) nämns i samma pressmeddelande. Tankesmedjan Fores vd Mattias Goldmann är dock övertygad om att ett rabatterat elbilskörkort skulle öka möjligheterna att nå fossiloberoende till 2030.

– Vi startade 2030-sekretariatet för att säkerställa att regeringens mål nås och elbilsfrågan behöver ett ordentligt omtag på samhällsnivå. Ett elbilskörkort vore därför ett mycket välkommet kliv i rätt riktning, säger han.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: