Kia EV5 visad och bekräftad för global lansering

Carl Undéhn

Carl Undéhn

25 aug 2023

Kia har nu officiellt presenterat den färdiga serieversionen av elbilen EV5. Precis som det redan visade Concept EV5 bygger Kia utseendemässigt vidare på det lite kantiga och räta formspråk med stora rena ytor som lanserades med sjusitsiga elsuven EV9.

Strålkastarna fram och bak skiljer sig däremot en del åt hos EV5 och är mer horisontellt utformade. EV5 får heller inte belysning integrerad i den slutna fronten som EV9 kommer med på vissa marknader. I Sverige är det i alla fall för tillfället inte tillåtet.

Läckta bilder på vad som uppgavs vara den slutgiltiga versionen av EV5 skrev vi om redan för några veckor sedan. Men nu får vi också se insidan av bilen. Som väntat har den extremt avskalade designen från konceptbilen ersatts med vad som mer känns igen från den större EV9.

Enligt Kia ska interiören kännas mer som en lounge än insidan av en bil och erbjuda ett extra rum i vardagen – något tillverkaren menar idag efterfrågas av generationen millenials. Styrkan på belysningen på insidan går att ställa i tio steg och i 64 olika färgnyanser. Ljus och färger anpassas också beroende på vilket körläge som är aktiviterat.

Den största nyheten är ändå att Kia nu bekräftar att modellen ska lanseras globalt. När Concept EV5 visades var det som en studie av en modell för den kinesiska marknaden. Där ska den även byggas och säljstarten i Kina är planerad till andra halvan av i år. Efter det ska EV5 börja säljas på andra marknader. När och om Sverige blir aktuellt har inte meddelats.

Räckvidden då? I dagsläget får vi inte veta hur långt Kia EV5 tar sig på en laddning, varken enligt den kinesiska körcykeln eller WLTP. Det och övriga tekniska detaljer kring drivlinan presenteras först i oktober under eventet Kia EV Day. Då får vi förhoppningsvis även veta de exakta yttermåtten. Med tanke på namnet EV5 borde den nya elsuven vara något mindre än Kia EV6, som mäter 4,68 meter på längden.

Enligt uppgifter i koreanska medier kommer EV5 till skillnad från EV6 och EV9 inte få 800-voltsteknik för snabb laddning. Enligt samma uppgifter får EV5 ett batteripaket på 82 kWh som ska ge elsuven en räckvidd på upp till 60 mil.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: