Kia släpper fler detaljer kring eldrivna transportbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 sep 2024

Under mässan IAA Transportation i Hannover är det Europapremiär för när Kia nu vill kliva in i segmentet med transportbilar. Då med eldrivna sådana och i alla fall än så länge i konceptform med futuristisk design. Samlingsnamnet för bilarna är PBV, eller ”Platform Beyond Vehicle”, och i maj nästa år öppnas orderboken för den första mellanstora modellen PV5 som ska börja levereras mot slutet av året. Den kommer då Bode som transportbil och i personbilsutförande.

De exakta detaljerna som batteristorlek och räckvidd har ännu inte meddelats, men under Europapremiären vid IAA Transportation släppte Kia i alla fall lite mer information. Bland annat fick vi veta att PV5 får en ombordladdare på 22 kW och kan ladda med en effekt på 150 kW vid en snabbladdare och få fylla batteriet från 10 till 80 procent på 30 minuter.

Med det låter det som att Kias transportbilar inte får ta del av möjligheten till 800-voltsteknik hos den med Hyundai gemensamt utvecklade elbilsplattformen E-GMP. Den är upplagd för att kunna använda både 800- och 400-voltsteknik, till exempel använder nya Kia EV3 också 400-voltsteknik.

Däremot kommer de med plattformens möjlighet att dela med sig strömmen i batteriet genom Vehicle to Load (V2L), samt är förberedda för att kunna marsvin el i nätet med Vehicle to Grid (V2G).

Samtidigt meddelar Kia att PV5, samt kommande PV1 och större PV7 alla kommer med en nybilsgaranti på sju år eller 150.000 kilometer. Kia inleder ockso samarbeten med konvertingsbolag som Petit Forester Group för att bygga kylfordon samt med företagen Geotab och 42dot för att ta fram system för hantering av fordonsflottor av Kias kommande transportbilar.

Vid världspremiären i Las Vegas i början av året kallade Kia sina PBV-bilar en helt ny fordonsklass. Då till stor del för att Kia lovade flexibla transportbilar med ett modulsystem. Som exempel nämndes möjligheten att kunna byta ut påbyggnaden för att köra paket under veckan till en personbilsmodul med plats för upp till nio personer i stora versionen PV9 under helgen för en tur med familjen.

Det är en sak som har spelats med, men enligt Kias representanter på plats arbetar de fortfarande på konceptet. Till en början handlar det dock om modeller med bestämd funktion för att transportera varor eller människor.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: