Klart: Rimac tar över Bugatti

Carl Undéhn

Carl Undéhn

6 jul 2021

Det fanns egentligen ingen tvivel längre, men nu är det även officiellt bekräftat. Den kroatiska elbilstillverkaren Rimac tar över det klassiska sportbilsmärket Bugatti från Volkswagenkoncernen.

Ryktena om en eventuell affär har florerat de senaste månaderna och nyligen kom uppgifter om att affären i princip var i hamn.

Upplägget innebär att det bildas ett gemensamt bolag i Zagreb med namnet Bugatti-Rimac. Rimac tar över 55 procent av Bugatti, resten innehas av Porsche. Då Porsche ingår i Volkswagenkoncernen släpper de alltså inte helt och hållet greppet om Bugatti. Utöver det äger också Porsche 24 procent av Rimac.

Rimac har på kort tid gjort sig ett namn med sina eldrivna supesportbilar. Nu senast modellen Nevera som bjuder på närmre 2 000 hästkrafter. Porsches chef Oliver Blume säger att han hoppas att Bugattis erfarenheter av superbilar ska kunna kombineras med Rimacs innovationer inom eldrift.

– Tillsammans förenar vi vår kunskap, vår teknologi och våra värderingar med målet att i framtiden kunna skapa väldigt speciella projekt, sa Rimacs grundare och chef Mate Rimac.

Affären innebär däremot inte att Bugatti blir ett rent elbilsmärke. Rimac ska visserligen fokusera på just eldrift, men Bugatti ska även erbjudas med hybridmotorer.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: