Laddhybrider vinnare i sommar

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

7 aug 2017

Elbilstrenden håller i sig. Även under juli månad registrerades över tusen batteribilar och laddhybrider. Antalet laddbara bilar på de svenska vägarna överstiger nu 36 000, visar den senaste statistiken från Power Circle.

Topplistan under månaden domineras av laddhybriderna Mitsubishi Outlander och Passat GTE. Samtidigt bjuder listan på en stor nyhet: Kia Optima Sportswagon.

Bland de rena elbilarna stod Renault Zoe, Tesla Model S och Tesla Model X för den största försäljningen (se uppdateringen nedan avseende Nissan Leaf) – men på det stora hela tappade de rena elbilarna mark i juli. Pluginhybrider utgjorde hela 85 procent av nyregistreringarna. En hög andel, med tanke på att sådana ”endast” utgör 68 procent av det svenska laddbilsbeståndet.

Att pluginhybriderna har dominerat en längre tid beror på flera faktorer förklarar Mazdak Haghanipour som är sakkunnig elbilar på Power Circle. Dels handlar det om att kunderna efterfrågar lång räckvidd, dels handlar det om att stora laddhybrider kan förses med dragkrok. Bland de rena elbilarna är det bara Tesla Model X, en modell som är betydligt dyrare, som kan ta släp.

– Men jag är övertygad om att batteribilarna kommer att få ett uppsving, säger Haghanipour. Ett flertal nya modeller med lång räckvidd är på väg ut på marknaden, något som lär öka intresset för rena elbilar.

Det är också mycket möjligt att Tesla Model 3 kommer att göra raketkarriär på topplistan när den väl börjar levereras till svenska kunder. Tidningen Elbilen har inga uppgifter om hur många av de drygt 450 000 förbeställningar som har gjorts som kommer från svenska kunder, men som det snackas i bekantskapskretsen lär det vara en hel del. Men även den modellen lär få konkurrens. Så som det ser ut nu väntas ett tiotal nya laddbara bilar presenteras på den europeiska marknaden innan årsskiftet, varav mer än hälften är rena elbilar.

Tidningen Elbilen återkommer givetvis i ärendet. Efter att ha laddat batterierna under sommaren har redaktionen påbörjat arbetet med nästa nummer. En rivstart som får Teslas ”ludicrous” att blekna.

 

2016-nissan-leaf-performance-overviewUppdatering: Nissan Leaf ligger enligt  Elbilsstatistik.se inte i topp tre bland nyregistrerade batteribilar och situationen var densamma i juni. Under juli minskade i stället modellen med 22 exemplar. Vid kontroll visar sig detta bero på att statistiken avser nettoantalet registreringar, det vill säga antalet nyregistreringar minus antalet avregistreringar – exempelvis vid skrotning eller att bilar säljs till utlandet. Detta har tidigare inte synts i statistiken, men nu börjar alltså elbilar också att gå i pension i Sverige.  Vi tackar de läsare som har uppmärksammat oss på att siffrorna ser märkliga ut. Vi vill gärna ha feedback, eftersom det bara kan förbättra tidningen. Och på tal om Leaf: Vi återkommer givetvis med nyheter om nästa generation som visas upp i höst.

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: