McLaren: ”Inga eldrivna supersportbilar innan 2030”

Carl Undéhn

Carl Undéhn

6 okt 2023

Italienska Lamborghini hade länge en avvaktande inställning till det här med eldrift. Den tidigare tekniske chefen Maurizio Reggiani menade till exempel att det inte går att kombinera eldrift med de supersportbilar som Lamborghini vill tillverka.

Men med Lanzador har Lamborghini presenterat sin eldrivna ”Ultra GT”-bil med en elmotor vid varje hjul som totalt ger bilen 1.360 hästkrafter. Och redan innan Lanzador har vi fått se de eldrivna supersportbilarna Rimac Nevera och Pininfarina Battista.

McLaren verkar ändå inte vara helt övertygad om att eldrift ännu är något som riktigt hör hemma hos supersportbilar. Enligt McLarens vd Michael Leiters är batterierna och framför allt deras vikt ett problem.

– Vikt är superviktigt, du behöver också rätt räckvidd. Jag tror inte att den här tekniken kommer att vara redo för riktiga superbilar förrän i slutet av årtiondet, sa Michael Leiters till Bloomberg Television.

Enligt honom kan en supersportbil inte väga över 1.500 kilo för rätt känsla på vägen. Något som idag är svårt att kombinera med ett stort batteripaket som kan ge både tillräckligt med hästkrafter och räckvidd.

– Vi vill inte göra en elbil som väger två ton och sedan har 2000 hästkrafter, säger Michael Leiters.

Enligt Michael Leiter överväger McLaren för tillfället mer att utveckla en suv än en eldriven supersportbil.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: